Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum www.forumkillerz.fora.pl Strona Główna

Specjalnie dla Elfickiej ;]

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.forumkillerz.fora.pl Strona Główna -> Hyde Park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 0:39, 02 Mar 2008 Temat postu: Specjalnie dla Elfickiej ;]

Przepis na tartę czekoladową z mascarpone (i snickersami) XD

Ciasto
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej (225g)
1/3 szklanki cukru (75g)
4 żółtka
1 2/3 szklanki mąki (185g)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka soli

Ciapa na ciasto
140g sera mascarpone
110g twarożku
50g drobnego cukru
3 jajka
5 batony Snickers, pokrojone na małe kawałki

Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dolewać po jednym żółtku, mieszając. Przesiać mąkę, kakao i sól, dosypać do masła. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, uformować krąg i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Wyłożyć ciastem formę do tart o wyjmowanym dnie. Schładzać ciasto w foremce przez 20 minut.
Wymieszać mascarpone, twarożek i cukier, aż powstanie gładka masa. Wbić jajka po jednym, cały czas mieszając. Wmieszać kawałki Snickersów. Przelać masę na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 10 minut na 200C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175C i piec przez kolejne 45 minut. Wystudzić przed podaniem.

W oryginale ciapa z mascarpone jest na cieście francuskim, ale ja za nim wybitnie nie przepadam, więc przepis został zmodyfikowany na własne potrzeby ;]
Jakieś jeszcze kulinarne potrzeby? Ja się specjalizuje w ciastach czekoladowych. Dla muffinów i brownie chyba jestem gotów zabić XD


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:56, 02 Mar 2008 Temat postu:

O, dzięki, Ci, dzięki!!! Zrobię i się pochwalę rezultatem.
Muffinki robię także, ale raczej z rodzynkami/orzechami. Nie z czekoladą. I też nie przepadam za ciastem francuskim - no, chyba, że na ostro.
Potrzeby kulinarne mam ogromne i zawsze chętnie eksperymentuję ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 1:11, 02 Mar 2008 Temat postu:

Ach, ciasto francuskie na ostro to inna sprawa ;]
Ja nie jestem wielkim fanem rodzynek, więc omijam je w swojej twórczości kulinarnej. Orzechy już prędzej :)
I tak najwięszym wyzwaniem jest beza. Albo się spali, albo jest jak podeszwa. Ciężko ją wyczuć :P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:14, 02 Mar 2008 Temat postu:

To prawda i dlatego od jakiegoś czasu kupuję gotowe podkłady. No, chyba, że bezowa kołderka ma przykryć np. ciasto rabarbarowe :)
Niedługo znów mnie czeka bezowanie, bo zamierzam zrobić mazurek orzechowy na waflach i beza jest nieodzownym tego składnikiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 1:20, 02 Mar 2008 Temat postu:

Cała trudność bezy polega na samej w sobie bezie. Bo w Bezie Pavlova jest to kwintesencja całego deseru. Śmietana i owoce to tylko dodatek, bezę trzeba samemu zrobić i musi być perfekcyjna :D
Mmm... ja do mazurka głównie używam kajmaku, bo jestem od niego praktycznie uzależniony XD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:27, 02 Mar 2008 Temat postu:

Kajmak, mniammmm. Idealny, absolutnie perfekcyjny kajmak robi moja mama, więc mój, siłą rzeczy, taki już nie jest ;)
No, do Pavlovej nie kupowałabym gotowej bezy, to chyba oczywiste :D
Od kiedy moje dziecię pokochało serniki, robię je częściej, choć moim ulubionym ciastem i tak, niezmiennie od lat, pozostaje szarlotka na kruchym spodzie. Koniecznie z cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ise
Audytor



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: i tak nie wiesz, gdzie to jest

PostWysłany: Nie 10:28, 02 Mar 2008 Temat postu:

Mniamm... cynamon^^ Za cynamon dam się zmielić drobniej niż wcześniej już wspomniana przyprawa :hamster_beautiful:
Lubię wszystko, co słodkie (no, oprócz moczki). Dlatego też wyglądam jak wyglądam. Najbardziej chyba lubię trojniak, miodownik, ciasto cytrynowe, pijanego Francka i oczywiście kołocz. Najlepiej z jabłkiem.
A tak w ogóle to specjalizuję się w pierogach i kluskach na parze. Więc jakby co, to zapraszam do mnie na obiady, zwłaszcza, że kiedyś chcę się nauczyć robić empanadę^^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 11:43, 02 Mar 2008 Temat postu:

Hmm... Elficka, a podasz przepis na ten mazurek z bezą? ;] Bo jest to dla mnie nowość.
Pierogi to ja lepię. Moja Babcia - mistrz robienia wszelakich farszy do pierogów. I potrafi zrobić najlepsze naleśniki na świecie. Moje zawsze się podziurawią lub spalą. Babcia niekwestionowanym mistrzem naleśników :D
A tak w temacie ogólnego gotowania, nie tylko na słodko, to na Jacku ostatnio próbowałem Patatas Bravas, ale popełniłem karygodny błąd. Dodałem kminek, nie kumin. Efekt nie był tak powalający, jak oryginal, ale też nie był trujący :P Jack zje cokolwiek przygotuję, bo on potrafi spalić wodę na herbatę. Przynajmniej sprząta po moim kuchennym szaleństwie XD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 12:19, 02 Mar 2008 Temat postu:

- po 25 dag orzechów włoskich i cukru pudru
- 3 żółtka
- po 10 dag masła i mąki
- sok z cytryny
- olejek waniliowy (opcjonalnie, ja nie używam olejku, tylko wyskrobuję wanilię;) )
- wafel

Beza:
- 15 dag cukru pudru
- 2 białka

Kilka orzechów zostawić do przybrania. Pozostałe zemleć.
Utrzeć masło, dodając żółtka, cukier puder, zmielone orzechy, mąkę, sok z cytryny, wanilię.
Wafel położyć na blasze, przykryć masą orzechową. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać aż piana będzie lśniąca, wyłożyć na masę orzechową i przybrać odłożonymi orzechami. Piec ok. 30 minut w temperaturze mniej-więcej 180 stopni.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Moja mama robi to na opłatkach, nie na waflach i też jest znakomite.
A ja idę właśnie piec babeczki, tak mnie dzisiaj naszło.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 12:39, 02 Mar 2008 Temat postu:

Uuu, dzięki :D Wypróbuję i powiem Ci jak wyszło ;)
A jakie babeczki? :D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 12:42, 02 Mar 2008 Temat postu:

Zwykłe, kruche. Kruche ciasto jest the best :D Z kremem cytrynowym, bo zostało mi trochę jak robiłam tartę.
Mnie naleśniki wychodzą i się nie drą. Wole na słodko i dlatego robię bananowe, wychodzą wtedy piękne, grube, doskonałe do bitej śmietany, owoców, posypek itepe :) Takie, co to się ich nie zwija ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ise
Audytor



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: i tak nie wiesz, gdzie to jest

PostWysłany: Nie 13:43, 02 Mar 2008 Temat postu:

Hektor napisał:

A tak w temacie ogólnego gotowania, nie tylko na słodko, to na Jacku ostatnio próbowałem Patatas Bravas, ale popełniłem karygodny błąd. Dodałem kminek, nie kumin. Efekt nie był tak powalający, jak oryginal, ale też nie był trujący :P Jack zje cokolwiek przygotuję, bo on potrafi spalić wodę na herbatę. Przynajmniej sprząta po moim kuchennym szaleństwie XD

Patatas Bravas? Gotowałeś, Hektorze, Odważne Ziemniaki? :D Coż to takiego, chętnie się dowiem. Aha, Elficko, mogłabyś podać przepis na te naleśniki bananowe? Proszę :hamster_bigeyes:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elficka Inkwizycja
Platynowa peruka



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:12, 02 Mar 2008 Temat postu:

Proszę, tylko nie "Elficko" :hamster_idea: to brzmi jak po góralsku, nic nie ujmując góralom ;) Starczy samo Elf, krótkie, nie trzeba tego odmieniać... same zalety ;)
A przepis jest [link widoczny dla zalogowanych]
;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ise
Audytor



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: i tak nie wiesz, gdzie to jest

PostWysłany: Nie 15:34, 02 Mar 2008 Temat postu:

Wybacz, nie widziałam jak Cię odmienić, Elfie. Es tut mir Leid, Sie bitte, gomene nasai, forgive me y lo siento mucho :hamster_sorry:
A za przepis dziękuję:D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hektor
Samotna łza



Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze Kaspijskie i Karaiby

PostWysłany: Nie 16:40, 02 Mar 2008 Temat postu:

Ise napisał:

Patatas Bravas? Gotowałeś, Hektorze, Odważne Ziemniaki? :D Coż to takiego, chętnie się dowiem.

Patatas Bravas to najprostrza rzecz pod słońcem, nieodłączny towarzysz hiszpańskiego tapas :D Najczęściej stosuje się jako przekąskę do głównego dania takiego jak polędwica po andaluzyjsku, czy każde inne danie tapas.
Po prostu trzeba ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je po ugotowaniu ze skóry i pokroić na spore kawałki. Trzeba potem zrobić pastę z koncentratu pomidorowego, przeciśniętego czosnku, kruszonej papryki cayenne , zmielonej słodkiej papryczki oraz tego nieszczęsnego kuminu. W tej paście obkulać ziemniaki, a potem wrzucić je na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak się pasta i ziemniaki zarumienią, zdjąć i gotowe :D W Hiszpanii podają je z majonezem, by je po usmażeniu wymieszać. Łagodzi ostry smak pasty. Ale bez majonezu też są pycha :D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.forumkillerz.fora.pl Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8


Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme TeskoRed created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin